Hoppa till sidans innehåll

Utrustning


Hjälm

Godkänd ridhjälm är obligatorisk vid all ridning. Hjälm rekommenderas även vid hantering av hästarna i stallet.

Det finns ett begränsat antal hjälmar i stallet för utlåning. Tänk på att en hjälm ska sitta bra på huvudet och ha hakbandet knäppt. Det kan vara bra att satsa på en egen hjälm för bästa passform och säkerhet!

Hjälmtillverkarnas rekommendationen är att kassera en hjälm som tappats i golvet med en smäll. Tänk på att det inte syns på hjälmen om den spruckit och att en sprucken hjälm inte ger något skydd! 

 

Skor eller stövlar med klack

Skor eller stövlar som används vid ridning ska ha klack. Anledningen är att en sko utan klack lättare glider för långt in i stigbyglarna och då ökar risken att eleven blir kvar hängande vid en avfallning. Av samma anledningen bör eleven undvika skor med grovt mönstrad sula samt andra typer av kraftiga skor även om de har klack.

För elevens bekvämlighet och säkerhet är det bäst att använda ridstövlar (det finns billiga!) eller skor med lösa skaft (så kallade short chaps/leggings).

Skor med stålhätta skyddar elevens fötter i stallet men är inte lämpliga att rida i då sulan är kraftig och lätt fastnar.

 

Säkerhetsväst/skyddsväst

Använd gärna säkerhetsväst. Har du ingen egen finns det ett begränsat antal att låna i stallet. Tänk på att västen ska sitta bra vilket innebär att den ska sluta 2-3 cm nedanför revbenen på framsidan och täcka ryggraden från sjunde nackkotan och sluta några centimeter ovanför svanskotan. En för lång väst blir obekväm då den nedre delen slår emot sadeln. Köp aldrig en väst "att växa i", den gör då mer skada än nytta vid ett fall.

 

Ridbyxor

Det går bra att rida i vilka mjuka byxor som helst. Skillnaden mellan ridbyxor och vanliga byxor är att sömmarna på ridbyxor är placerade så att ryttaren inte ska få skav av dem. 

Ridbyxor är också förstärkta antingen vid enbart knäna (så kallad knäskoning) eller längs hela benen och sätet (så kallad helskoning). Materialet i skoningen kan vara tyg, skinn, syntetskinn eller ha detaljer av silikon/gummi ("grip"). Skinn/syntetskinn eller silikon är det som ger bäst grepp i sadeln.

 

Handskar

Hanskar eller vantar rekommenderas oavsett årstid för att skydda elevens händer vid ridning. Handskar särskilt avsedda för ridning har anti-glid material på de ställen där eleven håller tygeln vilket ger bättre grepp.

 

Ridspö

Ett begränsat antal ridspön finns att låna i stallet men det är bra att ha ett eget. Om inte instruktören sagt något annat ska eleven ha ridspö med sig eftersom det är lättare att låta bli att använda det än att försöka få tag i ett under lektionen när behovet uppstår. 

 

Övrigt

Långt hår ska sättas upp och det är rekommenderat att använda långärmat även vid varm väderlek. Undvik gärna bylsiga kläder så underlättar det för ridinstruktören att se hur du sitter.

 

Läs mer

Du kan läsa mer om utrustning hos Svenska Ridsportsförbundet

Uppdaterad: 13 SEP 2018 16:28 Skribent: Sofia Andersson
E-post: Adressen Gömd

 

Ridskolans Swish

123 195 12 43

 

Föreningens Swish

(Endast för medlemsavgift)

123 308 61 70 

 

 

SBRF:s bankgironummer:

Ridavgift: 646-9936

Medlemsavgift: 5162-5960

År 2021

Senior: 535 kr

Junior: (tom 18 år) 290 kr

Ansök medlemskap här

Tracker

Web Counter

RFSISU – Uppland.png

Postadress:
Sigtunabygdens RF - Ridsport
Sigtuna Ridskola, Helgestabodarna Stuteri
19391 Sigtuna

Kontakt:
Tel: 0859254290
E-post: sigtuna.ridskola@tel...

Se all info